În ce mod afectează fumatul implanturile dentare?

  • Sănătate Orală   •   29 Mai 2020

Clinica SaraDent din Pitești răspunde întrebărilor dumneavoastră

Fumatul este de mult cunoscut ca fiind cauzator de afecțiuni gingivale, parodontoză, pierderea dinților și scăderea calității oaselor maxilare. Nicotina scade fluxul sanguin la nivelul gingiilor și osului din maxilare, ceea ce scade capacitate osului de a se vindeca. Fumatul poate fi nociv și pentru dinții vecini implantului dentar și poate influența rezistența si durata lui. Consumul de tutun este  foarte răspândit in rândul pacienților si necesită o ingrijire deosebită pentru a crea mediul propice evoluției corecte a unui implant dentar.

fumatul afecteaza implanturile

Afectează fumatul implanturile dentare?

Conform ultimelor studii științifice, la 5 ani de la inserarea implanturilor, riscul de eșec este de 16% la fumători, în timp ce la nefumători este de doar 2%.

Pe lângă celelalte probleme cauzate de tutun, fumătorii se pot aștepta ca inserarea implanturilor să fie urmată de infecții locale, vindecare anevoioasă și formarea de pungi de puroi pe lângă implanturi. Toate acestea pot duce la  eșecul implantului. Fumatul influențează și fluxul sanguin, de aceea aportul redus de sânge către gingii si către structurile osoase pot îngreuna vindecarea. Riscul este și mai crescut în cazul fumătorilor de pipă din cauza căldurii mai mari generată de aceasta în timpul fumatului.

Studiile au demonstrat că renunțarea la fumat cu o lună înaintea intervenției chirurgicale și abținerea de la fumat pe perioada vindecării poate scădea semnificativ riscul de eșec al implanturilor.

Sunteți pregătiți sa zâmbiți?

Stabiliți o programare!