De ce ne dor dinții – principalele cauze ale durerilor dentare
- Sănătate Orală • 29 Mai 2020
Clinica SaraDent din Pitești răspunde întrebărilor dumneavoastră
Durerea de dinți poate să apară dintr-o dată sau treptat. Poate fi ascuțită, surdă sau pulsatilă. Poate varia în intensitate de la durere medie, suportabilă, până la durere severă. Durerea de dinți poate afecta semnifcativ viața de zi cu zi a unei persoane și în unele situații chiar poate fi chiar periculoasă
Acestea sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de dinți:
Cariile
Dinții sunt acoperiți de un strat de placă bacteriană. Atunci când o persoană mănâncă, în mod special alimente ce conțin zahăr, bacteriile produc acid. Acest acid poate distruge smalțul dinților și poate forma cavități. Deasemenea poate forma pete maro sau albe pe dinți. În funcție de cât de distrus este smalțul, persoana poate simți dureri și sensibilitate când vine în contact cu alimente fierbinți sau reci.
Eroziunile dentare
Câteodată, smalțul dinților se distruge dar nu din cauza acidului bacterian. Alte surse de acid pot provoca eroziuni ale smalțului. Consumul excesiv de băuturi și mâncăruri acide precum fructele citrice sau băuturile carbogazoase, poate deteriora smalțul. La fel si consumul excesiv de alcool. Refluxul acid din stomac, netratat, poate avea acest efect. Refluxul gastroesofagian este o boală în care acidul din stomac urcă pe esofag în sus și ajunge în gură. Medici găsesc adesea dinții afectați la acești pacienți. Deasemenea pacienții cu tulburări de alimentație, cum e bulimia, își expun dinții la acid gastric prin vomitat repetat și ajung să îi erodeze.