Care este cea mai potrivită pastă de dinți pentru mine?

 • Sănătate Orală   •   02 Iunie 2020

Clinica stomatologica SaraDent din Pitești răspunde întrebărilor dumneavoastră

La Clinica SaraDent auzim adesea întrebarea: “Care este cea mai bună pastă de dinți?” Și acest lucru este de înțeles dat fiind ofertele extrem de variate ale supermarketurilor . Cumpărăm una cu fluoruri? Anti-Tartru? Ambele? De albit? Ingrediente naturale?

În cele ce urmează vom încerca să vă oferim câteva sfaturi care să vă ajute să decideți care este pasta de dinți cea mai potrivită pentru dumnevoastră.

 • FLUORURILE

  In ultimii 50 de ani fluorul din pastele de dinți a scăzut semnificativ incidența cariilor, fiind un ingredient foarte important. Fluorurile ajută la protejarea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la atacul acid al plăcii bacteriene.

 • TARTRUL

  Se formează atunci când placa bacteriană de pe dinți nu este indepartată si se întăreste. În timp duce la boala paradontală si la pierderea dinților. Pastele de dinți anti-tartru conțin agenți chimici care împiedică acumularea de tartru – de exemplu citrat de zinc sau triclosan. Atenție, pastele de dinti anti-tartru pot preveni depunerea de tartru, nu îndepartează tartrul deja format. Tartrul se îndepartează doar prin detartraj.

  Pentru dinții sensibili există paste de dinți ce ajută la blocarea receptorilor de durere ce irită nervii din interiorul dinților. Mecanismul este chimic și necesită timp îndelungat, deci aceste paste de dinți trebuiesc folosite pe termen lung pentru a-și face efectul.

 • PASTELE DE DINTI DE ALBIT

  Nu conțin agenți de albire și deci nu albesc dinții la propriu. Ele conțin în schimb particule abrazive mai mari ce ajută la o mai bună curățare a petelor sau particule ce aderă de petele de pe dinți pentru a le îndepărta mai ușor. Acțiunea pastelor de dinți de albit nu strică structura smalțului dentar.

Clinica SaraDent vă recomandă:

 • Cumpărați de la un vânzător autorizat. Pastele de dinți sunt produse relativ complicate, cu multe ingrediente. Asigurați-vă că vânzătorul și respectiv producătorul au toate autorizațiile necesare. Cel mai simplu este să cumpărați din supermarket sau farmacie.

 • Alegeți o pastă de dinți cu fluoruri. Ajută la întărirea smalțului dentar.

 • Pastele de dinți de albit, pentru sângerări gingivale, pentru dinți sensibili, anti-tartru se adresează unor probleme medicale specifice. E bine să consultați un medic stomatolog pentru evaluarea acestor probleme și să nu vă bazați doar pe pasta de dinți.

 • Pastele de dinți cu ingrediente naturale de obicei nu conțin fluoruri, dacă acest aspect este important pentru voi. Majoritatea stomatologilor susțin importanța fluorurilor pentru protecția smalțului. Atenție, unele paste naturale conțin sare ca agent abraziv; sarea este suficient de dură să poată produce leziuni în combinație cu un periaj excesiv. Periați cu blândețe.

 • Textura, culoarea, gustul pastei de dinți sunt doar elemente superficiale, de marketing de obicei. Alegeți ce vă place.

Sunteți pregătiți sa zâmbiți?

Stabiliți o programare!